Stižu praznici

Stižu praznici - A sa njima i razne poslastice!

pla%cc%88tzchen

Kod nas postoji izraz „koliko sela – toliko običaja“. Isto bi se moglo reći i za tipične praznične poslastice. Svaka zemlja i regija ima svoje poslastice, koje se pripremaju za Novu Godinu i Božić. Evo dva recepta, koja prosto morate isprobati!

Nemačka

Christstollen

Ovaj kolač se pravi za Božić i po obliku treba da podseća na povijenu bebu Hrista. Tradicija pravljenja datira čak od 1329.godine! Za pripremu vam je potrebno sledeće:

  • 1kg brašna
  • 450g putera
  • ½ l mleka
  • 200g šećera
  • 100g svežeg kvasca
  • 10g soli
  • Po jednu kašičicu đumbira u prahu, kardamona i muskatnog oraščića
  • Prstohvat karanfilića
  • 1 limun (izrendane kore)
  • 1 supena kašika badema
  • 1 kašičica sveže narendanog đumbira
  • 30g đumbira
  • 500g suvog grožđa
  • 150g ribizli
  • 150g iseckanih badema
  • 150g kandirane kore od limuna
  • 150g kandirane kore od pomorandže
  • 100g putera
  • 60g šećera
  • 70g šećera u prahu
  • 4 pakovanja vanilinog šećera

Priprema: 45min.

Brašno prosejati u velikoj posudi, zatim na sredini napraviti jednu rupu i rasparčati kvasac u nju. Zatim preliti sa malo podgrejanog mleka i jednom kašičicom šećera i izmešati. Ostaviti da odstoji jedno 45 minuta.

Suvo grožđe i ribizle potpariti ključalom vodom i ostaviti 15 minuta da narastu. Nakon toga ocediti i pažljivo osušiti kuhinjskom krpom. Iseckati kandiranu koru pomorandže i limuna. Nož pritom uranjati u vruću vodu ili koristiti makaze.

Zatim zagrejati puter sve dok ne postane tečan. Mleko podgrejati dok ne postane mlako. Testo koje je odstajalo onda pomešati sa začinima, mlekom i puterom. Mesiti testo sve dok ne krene da se odvaja od posude. Zatim ga pustiti da odstoji 1 sat.

Kad testo odstoji, tek onda dodati suvo grožđe, bademe i kandirano voće, umesiti i opet ostaviti da odstoji 1 sat.

Zagrejati rernu na 180 stepeni, pleh podmazati puterom i staviti testo da se peče. Nakon što se ispeče, dok je još vruće premazati puterom. Posuti kristalnim i vanilin šećerom. Na kraju posuti šećerom u prahu. Ostaviti da se potpuno ohladi.

stollen

Italija

Torrone

Neki kažu da je ovaj slatkiš prešao put od Afrike do Sicilije kako bi u Italiji postao zvezda među kolačima. Drugi pak veruju da je došao iz renesansne Španije. Kako god, torrone već dugo krasi praznične trpeze u Italiji i mnogim drugim zemljama.

Za pripremu je potrebno sledeće:

  • 1/2 šolje meda
  • 3 šolje oljuštenih badema
  • ½ šolje lešnika
  • ¼ šolje šećera
  • 3 belanca
  • 1 limun
  • ½ izrendane pomorandžine kore

Nasuti med u posudu i kuvati na pari 1,5 sat, mešajući drvenom kašikom. Lešnike i bademe peći oko 15 minuta u rerni (dok ne dobiju zlatnu braon boju). Jedno 10 minuta pre nego što se med skuva, sipati šećer sa 6-8 kašika vode u tiganj i ušpinovati. Belanca umućkati tako da mala kašičica može samostalno da stoji u sredini. Zatim tu smesu sipati u med i mešati 5 minuta. Dodati ušpinovan šećer i izmešati ponovo.

Dodati lešnike, bedeme, izrenadni limun i pomorandžinu koru, zatim mešati par minuta. Čitavu smesu sipati u četvrtast pleh prekriven papirom za pečenje. Preporučljivo je staviti neki teži predmet, kako bi pritiskao kolač. Nakon što je odstojao 30 minuta može se jesti. Prijatno!

torrone