Nedelja Italijanskog jezika u svetu

nedelja_italijanskog_filma

Nedelja italijanskog jezika u svetu  održana je  četrnaesti put po redu u Firenci, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova i Akademije dela Kruska (Accademia della Crusca), tradicionalno u trećoj nedelji oktobra. Izdvajamo neke od zanimljivih podataka:

  • Italijanski je četvrti jezik po redu koji se predaje u svetu
  • Po korišćenju na facebook-u je osmi po redu
  •  Zauzima dvadeset treće mesto na listi jezika po broju izvornih govornika, na vodećim mestima liste su kineski, mandarinski, španski i engleski
  • Po podacima Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije
  • 687 hiljada stranih studenata uči italijanski jezik
  • Preko 4,5 miliona Italijana živi u inostranstvu
  • U mnogim zemljama se uči kao drugi strani jezik

ZINGARELLI 2015

Svake godine u ovo vreme obnavljaju se izdanja rečnika  sa novim rečima koje su u međuvremenu ušle u jezik, izdvajamo neke od njih:

Selfie: l’autoscatto con il telefono

Wedding Planner: organizzatrice di matrimoni

Svapare: la nuvola di fumo delle sigarette elettroniche- dim iz električne cigarete

Promocard: carta promozionale

Nomofobia: paura ossessiva di non poter avere a disposizione un cellulare, una connessione – zavisnost od mobilnog telefona i Wi-Fi povezanosti

nove-reci-recnik

U okviru XIV nedelje italijanskog jezika u svetu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Katedrom za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu i Filološko-umetničkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu organizovao je  četiri susreta sa piscem Nikolom P. Savićem, u vezi sa temama povezanim sa 14. Nedeljom italijanskog jezika u svetu: “Pisati u novoj Evropi: italijansko izdavaštvo, pisci i čitaoci u digitalnoj eri”.

Nikola P. Savic

U susretu koji će se odvijati u sredu 29. oktobra u 18.30h  u Svečanoj sali Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu,  pisac Nikola P. Savic i Jovan Memedović, novinar  Radio televizije Srbije,  predstaviće njihovo jedinstveno iskustvo sa puta biciklom po Toskani.Ovo putovanje je  realizovano prošle godine u septembru zajedno sa italijansko - srpskom televizijskom ekipom koju su činili  RAI Toskana i RTS.

Ovo putovanje je bilo traganje za mestima u Toskani, koja su nepoznata širokoj publici, i za narodnom tradicijom i autentičnim izrazima stanovnika varošica u toj regiji. U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, RTS  će ga predstaviti publici Srbije i Zapadnog Balkana u dve emisije, 30. i 31. decembra ove godine.

Jovan Memedeovic