Stižu praznici
Stižu praznici - A sa njima i razne poslastice!
Kod nas postoji izraz „koliko sela – toliko običaja“. Isto bi se moglo reći i za tipične praznične poslastice. Svaka zemlja i regija ima svoje poslastice, koje se pripremaju za Novu Godinu i Božić. Evo dva recepta, koja prosto morate isprobati!
Nemačka
Christstollen
Ovaj kolač se pravi za Božić i po obliku treba da podseća na povijenu bebu Hrista. Tradicija pravljenja datira čak od 1329.godine! Za pripremu vam je potrebno sledeće:
- 1kg brašna
- 450g putera
- ½ l mleka
- 200g šećera
- 100g svežeg kvasca
- 10g soli
- Po jednu kašičicu đumbira u prahu, kardamona i muskatnog oraščića
- Prstohvat karanfilića
- 1 limun (izrendane kore)
- 1 supena kašika badema
- 1 kašičica sveže narendanog đumbira
- 30g đumbira
- 500g suvog grožđa
- 150g ribizli
- 150g iseckanih badema
- 150g kandirane kore od limuna
- 150g kandirane kore od pomorandže
- 100g putera
- 60g šećera
- 70g šećera u prahu
- 4 pakovanja vanilinog šećera
Priprema: 45min.
Brašno prosejati u velikoj posudi, zatim na sredini napraviti jednu rupu i rasparčati kvasac u nju. Zatim preliti sa malo podgrejanog mleka i jednom kašičicom šećera i izmešati. Ostaviti da odstoji jedno 45 minuta.
Suvo grožđe i ribizle potpariti ključalom vodom i ostaviti 15 minuta da narastu. Nakon toga ocediti i pažljivo osušiti kuhinjskom krpom. Iseckati kandiranu koru pomorandže i limuna. Nož pritom uranjati u vruću vodu ili koristiti makaze.
Zatim zagrejati puter sve dok ne postane tečan. Mleko podgrejati dok ne postane mlako. Testo koje je odstajalo onda pomešati sa začinima, mlekom i puterom. Mesiti testo sve dok ne krene da se odvaja od posude. Zatim ga pustiti da odstoji 1 sat.
Kad testo odstoji, tek onda dodati suvo grožđe, bademe i kandirano voće, umesiti i opet ostaviti da odstoji 1 sat.
Zagrejati rernu na 180 stepeni, pleh podmazati puterom i staviti testo da se peče. Nakon što se ispeče, dok je još vruće premazati puterom. Posuti kristalnim i vanilin šećerom. Na kraju posuti šećerom u prahu. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Italija
Torrone
Neki kažu da je ovaj slatkiš prešao put od Afrike do Sicilije kako bi u Italiji postao zvezda među kolačima. Drugi pak veruju da je došao iz renesansne Španije. Kako god, torrone već dugo krasi praznične trpeze u Italiji i mnogim drugim zemljama.
Za pripremu je potrebno sledeće:
- 1/2 šolje meda
- 3 šolje oljuštenih badema
- ½ šolje lešnika
- ¼ šolje šećera
- 3 belanca
- 1 limun
- ½ izrendane pomorandžine kore
Nasuti med u posudu i kuvati na pari 1,5 sat, mešajući drvenom kašikom. Lešnike i bademe peći oko 15 minuta u rerni (dok ne dobiju zlatnu braon boju). Jedno 10 minuta pre nego što se med skuva, sipati šećer sa 6-8 kašika vode u tiganj i ušpinovati. Belanca umućkati tako da mala kašičica može samostalno da stoji u sredini. Zatim tu smesu sipati u med i mešati 5 minuta. Dodati ušpinovan šećer i izmešati ponovo.
Dodati lešnike, bedeme, izrenadni limun i pomorandžinu koru, zatim mešati par minuta. Čitavu smesu sipati u četvrtast pleh prekriven papirom za pečenje. Preporučljivo je staviti neki teži predmet, kako bi pritiskao kolač. Nakon što je odstojao 30 minuta može se jesti. Prijatno!