Berlin – Prestonica interkulture

Kada se spomene Berliberlinalen, nekima prvo na pamet padne Berlinski zid, dok onima koji su ljubitelji umetno

sti možda ipak kroz glavu prvo prođu neki od filmova koji su se prikazivali na poslednjem Berlinalu. Ovaj grad, koji se nalazi u srcu Evrope je nešto što definitivno nijednu osobu ne ostavlja ravnodušnom.

Berlin je danas glavni grad Savezne Republike Nemačke, a ujedno i jedna od 16 pokrajina u istoj. Prema poslednjoj statistici u njemu živi oko 4.5 miliona stanovnika (što je ekvivalentno otprilike polovini sveukupnog stanovništva u Srbiji). Zanimljivo je da se jedna druga pokrajina, Brandenburg, prostire oko granica Berlina i zatvara ga u jedan krug.

Ovih dana je u Berlinu u toku već pomenuti filmski festival „Berlinale“, jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji filmski festival na svetu. Održava se jednom godišnje, a ove godine od 5. do 15.februara održao se i 65. Berlinale.

Na ovom festivalu se svake godine u proseku prikaže oko 400 filmova. Koliko su filmovi koji se prikazuju na Berlinalu popularni svedoči i činjenica da se tokom festivala proda oko pola miliona ulaznica za projekcije!

A sada malo istorije....Povest ovog festivala počinje na leto 1951. godine. Pod sloganom „Schaufenster der freien Welt“ iliti „Izlog slobodnog sveta“ prvi Berlinale je otvorio film čuvenog režisera Alfreda Hičkoka „Rebeka“. I već od prvog Berlinala kao nagrada je dodeljivan zlatni medved (medved je simbol grada/pokrajine Berlina). Prvobitno zlatni, a zatim par godina kasnije, od strane internacionalnog žirija, i srebrni medved.

Postoji više takozvanih sekcija tokom festivala. Najzanimljiviju predstavlja takmičenje. Kandidati mogu biti samo filmovi koji su nastali u proteklih 12 meseci i koji nisu prikazivani izvan matične zemlje. Mnogi mladi i ambiciozni autori se bore da svoja umetnička dostignuća prikažu na ovom takmičenju i svom imenu daju na značaju u filmskom svetu. Drugu sekciju predstavlja Forum. Težište ove sekcije predstavljaju filmovi koji vuku poreklo izvan evropskog kontinenta. Zanimljiva je i Retrospektiva, sekcija u kojoj se odaje poštovanje istorijski najbitnim ostvarenjima. Pored navedenih postoje i Panorama (filmovi sa pretežno društveno-političkom tematikom), Generation (kratkometražni dečji filmovi), Berlinale Special (klasici, novija velika ostvarenja), Perspektive Deutsches Kino (aktuelni nemački filmovi), Berlinale Shorts (kratkometražni filmovi) itd.

Berlinale je svake godine u februaru u žiži javnosti, jer pored prikazivanja filmova ovaj festival predstavlja pravi spektakl sličan Holivudu. Tu posetioci pored dobrog provoda možda i ukače priliku da se slikaju sa nekim od najpoznatijih glumaca ili režisera na planeti. Evo i liste nekih filmova koji su osvajali „medvede“ na Berlinalu i koje definitivno vredi pogledati:

  1. In this World (2002) – Velika Britanija
  2. Gegen die Wand (2004) - Nemačka
  3. Esmas Geheimnis – Grbavica (2006) – Bosna i Hercegovina
  4. La teta asustada (2008) - Peru
  5. Začarani grad/Sen to Chihiro no kamikakushi (2001) - Japan
  6. The People vs.Larry Flint (1996) - SAD

no images were found