Italijanski u kuhinji

img-20150507-wa0017

Svi oni koji upišu kurs italijanskog jezika u Centru za strane jezike Linguistico ne propuštaju obavezan čas italijanskog - u kuhinji. Svi znamo koliko Italijani vole da jedu i pričaju o hrani, te je sasvim logično da se čari italijanskog jezika i kulture osete upravo u kuhinji uz omiljeno jelo. Bilo da ste upisali kurs italijanskog za odrasle, tinejdžere ili decu, sasvim je sigurno da ćete se, opasani keceljama u bojama italijanske zastave pred mnoštvom izraza i fraza iz ovog segmenta italijanskog jezika, zajedno sa nama upustiti u kulinarske avanture Made in Italy.

Jelo za koje su glasali Pavle i Anđela

Italijanima predstavlja kultno jelo, strancima je tajanstveni recept često pogrešno interpretiran sastojcima koji nemaju veze sa originalnim receptom. Tako je, pričamo o jednom od najčuvenijih jela u Italiji i inostranstvu – o jelu „Pasta alla carbonara.

Poreklo špageta ala karbonara je poprilično osporavano: ima onih koji ga pripisuju karbonarima iz Umbrije koji su navodno doneli to jelo Rimljanima u devetnaestom veku, drugi pak tvrde da je tvorac ovog jela Ipolito Kavalkanti , napuljski plemić koji je objavio ovaj recept u jednoj od svojih knjiga.

Priča se da su špageti ala karbonara nastali tokom Drugog svetskog rata kada su Amerikanci doneli u velikim količinama slaninu i jaja u prahu, koji su predstavljali vojnički obrok, te je zahvaljujući poletu rimskih kuvara nastalo ovo jelo tako jednostavno, a ukusno.

Kako se pravi prava karbonara?

Originalan recept podrazumeva mesnatu slaninu, a ne pančetu što je neprekidna rasprava ljubitelja i profesionalnih kuvara.  Slanina se seče na tračice srednje debljine koje treba propržiti dok ne porumene i postanu hrskave.

Potom, u jednoj činiji ulupati četiri žumanca i jedno celo jaje, rendani pekorino (tvrdi ovčji sir), so i biber, dodati hrskavu slaninu i ostaviti sa strane.

Kad je pasta skuvana (preporuka je da budu špageti), sipati u činiju malo vode u kojoj se kuvalo testo da sadržina ne bi bila previše gusta, budući da će toplota  tek proceđene paste zgusnuti sadržaj iz činije. Voditi računa da ne bude ni previše tečno jer prava pasta ala karbonara zahteva pravu gustinu sosa. Na kraju dodati još malo rendanog pekorina i još jedan prstohvat bibera.

 Mi smo uživali, što i vama želimo!

Buon appetito!

no images were found