Oktoberfest

dirndl

O’zapft ist! I nakon ovog uzvika je Oktoberfest zvanično otvoren. Svake godine milioni ljudi iz celog sveta hrle u bavarski grad Minhen kako bi uživali u čarima piva iz velikih krigli. A ko ne bi poželeo pivo koje toči mlada krčmarica u nemačkoj tradicionalnoj haljini pod nazivom dirndl?

Ovaj festival ića i pića godišnje poseti oko 6 miliona ljudi. Litar piva košta čak i do 10 evra, ali to ne sprečava ljude da svake godine popiju i do 6 miliona litara za ovih par dana! Znajući ovaj podatak, iznenađujuća je činjenica da je trovanje alkoholom redak slučaj prilikbrezelom ovog festivala. Ali zato pijanic posetioci znaju ponekad da se potuku svojim kriglama.

Zanimljivo je još da se pored piva za ovih petnaest dana pojede 100 volova i čak pola miliona pečenih pilića! A kao i na svakom vašaru, i ovde se pored štandova sa hranom i šatora možete provozati na ringišpilu, rolerkosteru, ili gađati balone iz puške. U svakom slučaju – dobar provod!

Iako ovaj festival sve više dobija internacionalne razmere, Bavarcima je jako važno da očuvaju svoju bavarsku tradiciju kroz njega. Stoga se uvek svira muzika na plehanim instrumentima, i nose se bavarske tradicionalne nošnje. Oktoberfest, iako nosi naziv oktobar u sebi zapravo počinje poslednje sedmice septembra, jer je vreme tada pogodnije. Traje sveukupno 15 dana.

no images were found