Stranica iz dnevnika – Andaluzija

Stranica iz dnevnika: Kako je biti student na razmeni u Granadi, srcu Andaluzije?

Oduvek sam mašimg_1616_smalltala da makar jednu godinu studija provedem na stranom univerzitetu, raspitivala se i čitala o tome. Na prvi pogled delovalo je neverovatno, teško ostvarivo i kao nešto što se samo drugima dešava. Otud moja zbunjenost i neverica od kada su me iz JoinEuSeeprograma obavestili da sam dobila stipendiju za dva semestra, pa sve dok mi jednog trenutka (nakon otprilike mesec dana provedenih u Granadi) nije sinulo: Hej, ti sada živiš u Španiji! A to je, posebno za studenta hispanistike, zaista san.

Granada je savršen grad, prepun studenata iz svih delova sveta (prva je erazmus destinacija u Evropi), odgovarajuće velik, dostupan, živ i šaren, bogat kulturnim nasleđem, gotovo jednako udaljen od sredozemne obale i Sjera Nevade(Sierra Nevada), najjužnijeg ski-centra u Evropi. Tamo se zaista osećate kao da je sve podređeno studentima, i to posebno onim na razmeni. Nailazite svuda na ljubaznost, otvorenost, želju drugih da vas upoznaju sa gradom ali i da pritom upoznaju vas i čuju o vašoj kulturi. Zaista su nam temperamenti negde bliski, pa se lako identifikujemo i istolerišemo njihovu malu neorganizovanost i sklonost da subjektivnije gledaju na sat.

Upoznala sam mnogo mladih ljudi, sličnih interesovanja i pogleda na svet i trudila se da doprinesem toj opštoj razmeni mišljenja, iskustava i ideja. Na profesionalnom planu sam veoma napredovala, budući da sam godinu dana živela u sredini gde se govori jezik koji studiram. To značajno proširuje polja u kojima taj jezik koristite i stavara situacije koje je gotovo nemoguće simulirati u učionici. Jednako je značajno to što sam mogla da proživim kulturu koju proučavam i volim. Uživala sam u svakoj šetnji uskim, živopisnim ulicama stare jevrejske četvrti ili pogledu na impresivnu i tajanstvenu Alambru(la Alhambra)sa Albajsina(Albaicín), brda koje su nekad nastanjivali Mavari. Susret te tri kulture koje su činile stvarnost srednjevekovne Granade i njihovo sigurno preplitanje do naših dana na poseban način boji granadski vazduh, već oplemenjen suncem i zvucima flamenka.

Promene koje donese studentska razmena teško je odjednom sagledati. Otkrije vam neke delove vas samih za koje niste ni znali ili ste ih samo naslućivali, proširi poimanje svega i nametne stav da sve možete, samo je potrebno da želite i nađete pravi način. Takođe, shvatite da je svet mali, ali i nesaglediv u svojim raznolikostima i da želite odmah da počnete da otkrivate one nove i neslućene.

no images were found