Sve što jeste (ili možda niste) znali o pivu

paulanerSvi znamo njegov ukus i danas postoji nebrojeno mnogo vrsta ovog alkoholnog pića. Pivo je zasigurno najpoznatije piće na svetu. Ali kako je nastalo?

Prvi podaci o piću sličnom pivu mogu se naći u zapisima iz stare Mesopotamije. Vrenjem polupečenog hleba u vodi stari Egipćani su dobijali nekakvu vrstu piva. Tek možda u srednjem veku pivu su počeli da se dodaju razni drugi sastojci i ono je počelo da liči na ono piće koje mi pijemo danas. Smatralo se da je jako zdravo i davalo se i deci, jer je za razliku od zagađene vode bilo pogodnije za piće, ali i njegov kalorijski sadržaj ga je činio dopunom tada veoma skromnoj trpezi.

Ono što je zanimljivo jeste da su prve pivare nastale zapravo u srednjevekovnim manastirima, zbog plodnih žitnih polja i silosa, koji su se nalazili u sastavu manastira. Smatra se da je prva veća pivara osnovana 766. godine u manastiru Sankt Galen, koji se nalazi na teritoriji današnje Švajcarske. A prve „marke“ piva su dobijale nazive prema bratstvima, poput piva „Paulaner“, koje je svoje ime dobilo prema redu koji je osnovao Franciskus de Paula. O tome koliko se u Nemačkoj ceni pivo govori i dokument koji se zove „Reinheitsgebot“ (propis o čistoći), a nastao je još davne 1516. godine u Bavarskoj. Ovim propisom su utvrđeni obavezni sastojci piva (voda, hmelj i ječam) kao i cene piva. On se tokom vekova više puta modifikovao.

berliner_weise

A kada dođete u nemačku birtiju (nem.Kneipe), koja sve piva možete pronaći na meniju? Evo jednog kratkog pregleda:

 1. Pils – ili Pilsner. Ime je dobio prema češkom gradu Plzenju (nem.Pilsen). Ima povišen sadržaj hmelja i svetle je boje;
 2. Lager – obuhvata više vrsta piva, koja se skladište u pivari na nižim temperaturama, pre nego što se isporuče kupcima;
 3. Weizenbier – pšenično pivo;
 4. Helles – svetlo pivo, slatkasto-gorkog ukusa, za čiju boju nije korišćen slad;
 5. Schwarzbier – crno pivo, svoju boju dobija korišćenjem veće količine slada;
 6. Dunkelbier – tamno pivo;
 7. Berliner Weiße – pivo kiselkastog ukusa, sadrži svega 2.8% alkohola. Ovo pivo se najčešće meša sa voćnim sirupima.

Nacija koja je poznata po ispijanju piva, to piće ima i ukorenjeno u jezičkim izrazima. Evo nekoliko najzanimljivijih:

 • Bier auf Wein, das lasse sein! – Ne treba piti pivo nakon vina.
 • Das ist nicht dein Bier! – To nije tvoje pivo! (to se tebe ne tiče)
 • Eines darfst du nie vergessen, drei Maß Bier sind auch ein Essen! – Jedno ne smeš da zaboraviš, tri krigle piva su takođe obrok!
 • Auf eine Bierreise gehen. – Otići na pivski put. (lutati od lokala do lokala)
 • Eine Bierleiche – pivski leš (osoba koja se obeznanila od pića)